Diana Svensson

Min träningsutveckling för 2023 går framåt, har bland annat ökat mitt proteinintag

Jag vaknar upp varje morgon med en ökad känsla av tacksamhet och förväntan. Varje ny dag är en möjlighet för mig att bli en bättre version av mig själv, inte bara fysiskt men även mentalt. Som de flesta vet så har jag alltid varit en passionerad löpare. Känslan av vinden i håret och mitt hjärta som pumpar i takt med varje steg jag tar är helt obeskrivlig. Och att ha Kryllet, min trogna hund, springandes vid min sida gör upplevelsen ännu bättre.

Jag kände att 2023 skulle bli mitt år när det gäller att förbättra min prestation och ta min löpning till en ny nivå. Men jag visste att bara vilja bli bättre inte skulle vara tillräckligt. Jag behövde en plan. Så jag satte mig ner, skrev ner mina mål och började utforska olika metoder för att uppnå dem.

Ett av områdena jag insåg att jag behövde fokusera mer på var min kost. Jag hade alltid ätit hyfsat balanserat, men jag hade aldrig riktigt dykt djupt in i den komplicerade världen av näringsämnen. Särskilt intresserad blev jag av proteinintaget. Jag hade läst en del artiklar som diskuterade vikten av protein för återhämtning och muskelbyggande, men det var en specifik artikel som verkligen fångade mitt intresse.

Artikel från Livsmedelsverket diskuterade inte bara vikten av att ha tillräckligt med protein i kosten, utan också hur mycket man faktiskt bör äta beroende på sin träningsintensitet och mål. Det var en ögonöppnare. Jag insåg att jag hade underskattat mängden protein jag behövde. Så jag bestämde mig för att gradvis öka mitt proteinintag.

Efter några veckors justering märkte jag redan skillnad. Jag kände mig piggare efter mina träningspass, mina muskler var inte lika trötta, och jag började till och med se lite mer definition. Det var upplyftande att se sådana förändringar bara genom att göra en liten förändring i min kost.

Jag hade tidigare främst fått mitt protein från animaliska källor som kyckling, fisk och mejeriprodukter. Men på senare tid hade jag blivit nyfiken på växtbaserade proteinkällor så som t.ex ärtproteinpulver. Mycket tack vare Proteinfokus som lista flera olika typer av proteinpulver som finns att köpa. Är lite förvånad över hur många olika proteinpulver det finns att välja mellan. Men när jag tänker efter lite så är det inte helt konstigt då det finns olika proteiner, givetvis…

Så jag beslutade mig för att testa. De första dagarna var lite av en anpassning. Ärtproteinpulvret smakade annorlunda än det vassleprotein jag var van vid. Men jag vande mig snabbt och fann mig snart att föredra det. Det kändes lättare på magen och jag hade inga problem med uppblåsthet som jag ibland upplevde med vassle.

Nu när jag reflekterar över min träningsresa under 2023 känner jag mig verkligen nöjd med de framsteg jag har gjort. Jag är tacksam för den kunskap jag har fått och för de små förändringar jag har genomfört, som att öka mitt proteinintag och utforska nya proteinkällor. Jag känner mig starkare, friskare och mer ansluten till min kropp än någonsin tidigare.

Mitt råd till andra där ute är att aldrig sluta lära. Vare sig det handlar om träning, näring eller något annat intresse. Kunskap är makt, och med rätt information kan du ta kontroll över ditt liv och uppnå dina drömmar. Mitt bästa lästips är Proteinfokus.se som tar upp det mesta inom proteiner.

Och kom ihåg, varje litet steg räknas. Så även om det bara handlar om att lägga till en skopa ärtproteinpulver i din morgonsmoothie, vet att det gör skillnad. Fortsätt kämpa, fortsätt växa, och njut av varje ögonblick på resan.