Diana Svensson

Har alltid varit emot att låna pengar

Jag har alltid haft en väldigt stark motkraft för just lån och jag har alltid försökt spara innan jag har köpt något eller så har jag helt enkelt haft sparpengar att tillgå. Jag tror mycket av den här motståndskraften eller motviljan att ta ett lån kommer från min uppväxt och motviljan kommer nog direkt från hur vi växte upp.

Att ta något lån fanns inte på kartan hos mina föräldrar och spara man inte sina pengar eller arbetade in sina egna pengar så blev det helt enkelt inte något köp. Vi var mer eller mindre ”tvingade” till att dela ut reklam för att få in extra pengar till roliga saker och en viss del av mig tycker det är en vettig uppfostran. Vi kanske hade det något extremt jämfört med många andra, men man fick verkligen lära sig att pengar inte kommer av sig själv utan något hårt arbete.

Uppfostran kring pengar / lån med mina egna barn

Jag är helt säker att jag kommer göra liknande uppfostran med mina barn. Äpplet faller inte långt ifrån trädet, helt enkelt. Mina föräldrar var inte några rika personer direkt, men inte heller fattiga. Inställningen till pengar och lån var som något snuskigt nästan, framförallt lån och frågan är varför ens föräldrar sålde den bilden till sina barn.

Att ta lån idag är egentligen inget anmärkningsvärt och alla gör det idag då de måste ta lån inför husköpet eller lägenheten. Kanske är det renovering med mera. Jag hade önskat att mina föräldrar hade en lite snällare syn på just pengar och att de inte gjorde en sådan stor sak om det. Jag vet att det många gånger är en helt annan generösare syn på pengar hos andra familjer och många gånger är det en alldeles för generös syn på t.ex. låna pengar.

Att behöva låna pengar inför husköpet är kanske en självklarhet och ett bolån är nästan omöjligt att undvika idag på grund av de höga priserna. Men hur är det egentligen med topplånet? Vissa tycker man ska spara till hela topplånet, medans andra inte har några problem med att låna från första kronan d.v.s. hela lånet.

Jag vet att de som tar lån på hela beloppet vid ett husköp sätter sig i en mer utsatt position jämfört med de som går in med pengar. Frågan är bara hur stor den extra risken är egentligen? Kommer där ens komma en bostadskrasch?

Jag har fått börja tänka om kring mycket, speciellt lån överhuvudtaget.

Nu till anledningen varför jag skriver detta inlägget

Jag tog precis ett snabblån genom Allt om Snabblån och jag hittade faktiskt ett princip gratis snabblån som vart räntefritt via deras jämförelsetjänst. Vet ni vad? Det känns inte det minsta snuskigt, det är som att man har kommit över en jobbig tröskel eller något.

Jag ska vara ärlig och säga att jag tog mitt snabblån för att finansiera en liten resa till Budapest med mina väninnor och jag ångrar det inte för fem öre. Jag trodde jag skulle känna mig lite skitig efter att tagit ett snabblån, men känner inget sådant alls. Jag är bara glad att jag kommer kunna följa med och ha lite roligt nere i Budapest.

Snabblånet jag hittade vart helt räntefritt så länge det betalas av till nästa månadsskifte, vilket är helt okej för mig för då får jag min semesterbonus och därför inga problem med att betala av. Så detta korta lån kostade mig endast 149 kronor i uppläggningskostnad vilket jag är väldigt glad för. Jag förstår också att detta bara är ett pris för nya kunder så de kan locka in nya låntagare, men jag har inga planer på att ta lån igen inom en snar framtid och skulle jag göra det så väljer jag så klart någon annan långivare som också erbjuder räntefria snabblån.

Värt att läsa